Sunday, November 11, 2007

Racun Dalam TEH

Kementerian Kesihatan mengenal pasti 10 jenama serbuk teh yang dicampur dengan bahan pewarna dan digunakan terutamanya pengusaha kedai, restoran serta gerai makanan di negara ini.

Menterinya, Datuk Dr. Chua Soi Lek berkata 51 syarikat pengeluar teh dikesan mengadukkan pewarna dalam keluaran mereka sepanjang tahun lepas berbanding 32 pada tahun sebelumnya.

Beliau berkata jenama teh berkenaan adalah Teh Wangi, Teh Cap Masjid, Serbuk Teh, 3 Bintang, Teh Campuran, Teh Cap Bunga, Teh Tarik (Burung Petalawati), Serbuk Teh Wawasan 2020, Serbuk Minuman (A1) dan Bunga Mahkota.

"Kesemua jenama teh ini didapati masih digunakan terutamanya di kedai, restoran serta gerai makanan di seluruh negara," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis perjumpaan dan makan tengah hari bersama penduduk kawasan Chemplak, Labis di sini hari ini.

``Peningkatan penggunaan teh bercampur pewarna dikesan kerana disebabkan permintaan pengguna,'' kata Soi Lek, yang juga Anggota Parlimen Labis. Beliau berkata 14 pengeluar dikenakan denda berjumlah RM24,102 tahun lepas kerana kesalahan mengikut Peraturan-Peraturan Makanan 1985. - Bernama

KOMEN PPIM Ini merupakan isu serius yang berlaku sekian lama. Para peniaga seumpama tidak menghiraukan keselamatan pengguna langsung, sebaliknya menggunakan pelbagai taktik untuk melariskan jualan mereka. Pewarna seumpama ini dikuatiri akan menyebabkan implikasi kesihatan seperti penyakit barah. Selain itu, PPIM juga amat risau berkenaan kegemaran orang Melayu meminum sirap dan serbuk pewarna merah dalam minuman dan makanan. Menurut lapuran yang diterima, pewarna merah sirap diperbuat daripada sejenis serangga seperti semut yang digelar cochiner. Bolehkah kita minum air semut??


Fikirkanlah. Sedikit tips untuk pengguna oleh Presiden, Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (PRESMA) Tn Hj Jamalulkhan Kadir.

Cara-cara mengenalpasti teh yang dimasukkan pewarna.

Masukkan satu sudu teh kedalam air sejuk. Jangan dikacau, biarkan ia mendap sendiri. Sekiranya terdapat warna keluar tersebar mewarnai air, maka itulah pewarna yang dimasukkan. Teh asli tanpa pewarna hanya mengeluarkan warna dan rasa didalam air panas sahaja.

Silalah buat ujian dan berilah komen anda dalam ruangan ini.

No comments: